robinia

Robinia / Acacia (duurzaamheid klasse 1)
 
als u besluit robinia palen te kopen: Robinia is een zeer goede keuze, alleen is het hout waarmee u wat meer moet werken als kastanje. dit wil zeggen dat de palen over het algemeen grilliger zijn en regelmatig krommingen / oneffenheden bevatten.
 
Robinia van oorsprong een noord Amerikaanse houtsoort, is rond 1600 overgekomen naar Europa, Robinia groeit in alle landen van Europa, maar in hoofdzaak (ca 20% van alle bossen) vinden we in Hongarije. Het is daarom dat acacia gezien wordt als een Hongaarse houtsoort.
 
Robinia is zonder enige chemische behandeling en zelfs bij bodemcontact extreem duurzaam.
 
De kleur van Robinia hout varieert van geelgroen tot bruingroen. onder invloed van zonlicht verkleurt Robinia naar goudbruin, en uiteindelijk naar grijs.
 
Het is een van de zwaarste Europese gebruikshoutsoorten. Daarnaast is Robinia zeer hard en taai, wat gepaard gaat met een hoge elasticiteit. De breukvastheid ligt bijvoorbeeld beduidend boven die van eikenhout. Door de fijne nerf is het vrijwel splintervrij. Het bevat van nature (fungicide) vloeistoffen, welke het hout een zeer hoge weerstand geven tegen aantasting door insecten.
 
  • massa vers hout can 900-1200 kg/m3
  • massa droogtegraad 12% ca 550-850 kg/m3
Robinia heeft duurzaamheid : klasse 1 / 2 
 
de geschatte duurzaamheid van een paaltje 50/50mm (buiten)
 
  1. klasse 1 = meer dan 25 jaar
  2. klasse 2 = min 15-25 jaar
  3. klasse 3 = 10-15 jaar
  4. klasse 4 = 5-10 jaar